top of page

Burnout: Μια κατάσταση συναισθηματικής, νοητικής & σωματικής εξάντλησης


Πριν από λίγες μέρες διάβασα σ΄ένα άρθρο* ότι η ψυχική ασθένεια στις Δημόσιες Σχέσεις αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα απόδοσης. Το άρθρο αυτό αναφέρεται σε μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη που διαπιστώνει ότι ένας στους τρεις ανθρώπους που εργάζονται στη βιομηχανία των Δημοσίων Σχέσεων έχουν αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας. Με αφορμή αυτή την έρευνα αναρωτήθηκα αν αυτή η αντίληψη περιορίζεται στον παραπάνω εργασιακό χώρο ή μπορούμε να διευρύνουμε το συμπέρασμα. Τι γίνεται όταν το εργασιακό αντικείμενο παύει να είναι ένα όχημα για μια ισορροπημένη διαβίωση, αλλά ταυτιζόμαστε με αυτό;


Σκοπός μας πλέον είναι η προώθηση του εαυτού μας ως ένα προϊόν (brand) αποδοτικό, ανθεκτικό, ελκυστικό.


Ζώντας υπό συνεχές άγχος και πίεση για υψηλότερη απόδοση παύουμε να έχουμε ενδιαφέρον για το ουσιαστικό αντικείμενο της εργασίας μας και η ψυχική μας υγεία αρχίζει να επιδεινώνεται. Το προσωπικό μας «brand» αποκτά ρωγμές με αποτέλεσμα την επαγγελματική εξουθένωση.


Τι είναι η επαγγελματική εξουθένωση (burnout); Είναι μια κατάσταση συναισθηματικής, νοητικής και σωματικής εξάντλησης που προκαλείται από μεγάλης έντασης και μακράς διάρκειας στρες. Με την πάροδο του χρόνου και μέσα από την επαγγελματική μου εμπειρία καταλήγω ότι τελικά το burnout, το άγχος και το στρες αποτελούν μια υγιή, συχνά φυσική, αντίδραση σε πολιτιστικά και πολιτισμικά κακώς κείμενα που επικρατούν και καλούμαστε να υπηρετήσουμε. Από αυτή την άποψη, τα ψυχολογικά συμπτώματα που προκύπτουν μπορούν να νοηθούν ως ένα βαθύτερο κομμάτι της εσωτερικότητας μας που μας καλεί να εξετάσουμε την πιθανότητα αλλαγής των αξιών και του τρόπου ζωής μας. Μια πρόσκληση να αποστασιοποιηθούμε από πολιτιστικές επιρροές, σε αναζήτηση του ποιοι είμαστε πραγματικά.


Η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία είναι ένας τρόπος κατανόησης και αναγνώρισης των αιτιών που μας οδηγούν στην επαγγελματική εξουθένωση. Πέρα από την προσωπική ιστορία, τις εμπειρίες της παιδικής ηλικίας και τη γενετική προδιάθεση που εμπλέκονται στη δημιουργία της ψυχικής πραγματικότητας του καθενός από εμάς, τι άλλο επηρεάζει την υγεία μας;


Αυτό που παρατηρώ γύρω μου είναι μια συνεχής ματαίωση του ατόμου από την δυσκολία – αν όχι αδυναμία – να ξεφύγει από τον ιδεώδη εαυτό.


«Ποιος είμαι χωρίς την καριέρα και την απόδοσή μου; Ένα τίποτα». Μέσα από τη θεραπεία μπορούμε να μετατοπίσουμε το κέντρο βάρους μας από το να πετύχουμε πράγματα στο να ωριμάσουμε ψυχικά αποκτώντας μια πιο ξεκάθαρη αίσθηση εαυτού.


*(http://www.futureproofingcomms.co.uk/thelatest/2017/2/21/gd41ooq0nru1rsr57thsm6e5qpcx8t)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άννα Κοντογεώργου | Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια· Κερασούντος 17 & Μιχαλακοπούλου, 11528 Αθήνα (Πλησίον Μετρό Μέγαρο Μουσικής)

Τηλ: +306908 824058   |   info@annakontogeorgou.com

Ατομική ψυχοθεραπεία - Θεραπεία ζεύγους και οικογένειας - Online Ψυχοθεραπεία

 Athens

annakontogeorgou.com - All Rights Reserved 2024

  • Facebook
  • Άννα Κοντογεώργου Ψυχολόγος
bottom of page